PROJECTS

New Futura

 Stepping green terraces Singapore | BCI Asia Top 10 Architects & Developers 2019 Nestled in Singapore’s Leonie Hill, ’s two 36-storey condominium tower...

Stepping green terraces Singapore | BCI Asia Top 10 Architects & Developers 2019 Nestled in Singapore’s Leonie Hill, ’s two 36-storey condominium towers feature rigorous patterns, bold curves and precise detail—creating a distinct figure in the city’s skyline that responds to the energetic urban context.

The curvilinear design language is translated throughout—from the crown, towers and sky gardens to the landscape, podium and amenities.

The reflective sculpted metal façade changes colour with the weather and time of day, contributing to the active nature of the design.

The towers are linked by a bridge, which is bifurcated to preserve view corridors and to allow sunlight into the parking area below.

Public and private spaces are woven together throughout, with six sky gardens, shared sky pools and lounging areas punctuating the glass façade at varied intervals.

Asymmetrical overhangs create gradual steps that facilitate an energetic transition from top to bottom and weave together dispersed green spaces.

The generous use of wood blends seamlessly into the terraced garden spaces.

The design also incorporates modernised feature elements from the historic tower that previously stood at that site.

For example, the large overhang of the original tower has been reimagined as a series of sculpted metal balconies and sunshades.  The bifurcated connecting bridge allows light into the parking below Sunken garden The entrance features a dramatic double-height entry lobby, while a sunken garden is incorporated into the below-grade parking facility.

The efficiently-planned floor plates accommodate 124 units—each featuring private elevator doors that open into spacious living and dining rooms, with balconies to capture the city views.

The two towers occupy 25 per cent of the total site footprint, while the rest of the space is used for a wide range of amenities, including a jogging track, dining facilities, clubhouse, various pool facilities, playground and cabana.

GREEN MEASURES Passive cooling systems, water and energy efficiency, and environmental quality and protection—such as the conservation of existing trees and the use of Green Label-certified materials—are some of the sustainability solutions used in this project.

The custom unitised curtain wall system enhances quality control during fabrication and facilitates rapid installation.

High-performance insulating glass with an advanced, low-E coating optimises thermal control while filling the interiors with ample natural light.

The gracefully curved aluminium fins on the façade further reduce direct solar radiation, while acting as light shelves that bring indirect sunlight further into the building.

The balconies provide additional shade, while the sky and roof terraces also help collect and manage storm water.

Sky gardens are located at various levels Swimming pool PROJECT DATA Project Name Location 14, Leonie Hill Road, Singapore Completion Date November 2017 Site Area 8,085 square metres Gross Floor Area 23,217 square metres Building Height 36 storeys each; 160 meters Number of Units 124 Developer City Developments Ltd Design Consultant Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) Design Team Roger Duffy; Anthony Vacchione; Li Shao; Colin Koop; Peter Fajak; Jongwon Lee; Kwong Yung Yu Local Design Firm ADDP Architects LLP Interior Design Firm Axis ID Pte Ltd Civil & Structural Engineer KTP Consultants Pte Ltd MEP Engineer Squire Mech Pte Ltd Quantity Surveyor Davis Langdon KPK (Singapore) Pte Ltd Lighting Consultant Light Cibles Pte Ltd Landscape Architect Coopers Hill Singapore Pte Ltd Façade Consultant HCCH Consulting Pte Ltd Demolition Contractor Aik Sun Demolition & Engineering Pte Ltd Main Contractor Dragages Singapore Pte Ltd Images SOM window.onload = function(){ document.querySelector(‘meta[name=viewport]’).setAttribute(‘content’,’width=device-width,initial-scale=1.0,initial-scale=1,user-scalable=yes’); }.