PROJECTS

ReGen Rehab Hospital

Aerial view

ReGen is the first private rehabilitation hospital in Malaysia that practises an integrated patient care model where the rehabilitation teams work together to care for its patients, based on programmes designed for each patient’s specific needs. Thus, the spatial planning was an integral foundation in achieving a smooth delivery of services. The design team was tasked to deliver a comprehensive service and health planning blueprint for this 96-bedded hospital.

ReGen is located at the heart of the urban renewal initiative by MBPJ (Petaling Jaya City Council), where Section 13 was the main industrial area in Selangor. Its location is ideal and strategic for a health care industry that could complement the demographics of its neighbours: SS2; Paramount Garden; and SEA Park, in tandem with the overall vision of Section 13’s transformation master plan.

Previously, the site was occupied by UTAR PJ in 2015. When that project ceased operations to move into a new campus, it provided an opportunity to realise the redevelopment vision. PJ’s medical offerings would be completed with ReGen’s rehabilitation facilities, surrounded by acute and specialist hospitals, along with University of Malaya’s academic medical centre.

Derived from the word regeneration, the project aims to create spaces that bring comfort, convenience and privacy during the healing process, and this is done through nature-inspired palette and materials selection, finishes and textures. For example, the main entrance at level two comprises a lobby that includes a waiting area, reception counter and administration department. Besides allowing natural daylight to filter in, this double volume space in the lobby creates a grand and welcoming ambience. The timber strip walls are complemented by indoor landscaping/planting and carefully selected furniture to give a balance of contrasts between colours, opacity and finishes. For the inpatient and treatment areas, the design intent is to draw daylight, create a sense of warmth of home and a domestic environment to motivate a patient’s desire to recover.

The final building design not only supports and facilitates state-of-the-art technology, safety and quality patient care, but it also embraces the patients and caregivers in a supportive, therapeutic environment. From the efficient flow of spaces and the selection of interior design finishes and colours, down to the furnishing details and landscape elements, a holistic approach in setting the design goals was clearly defined at the beginning, and team had stayed true to these objectives till the end.

Project Data
Project Name:
ReGen Rehab Hospital
Location: Lot 8, Jalan Bersatu, 13/4, Petaling Jaya, Malaysia
Completion Date: February 2018
Site Area: 10,058 square metres
Gross Floor Area: 12,917 square metres
Building Height: 6 storeys
Number of Beds: 96
Client: ReGen Rehabilitation International Sdn Bhd
Architecture Firm: Ong&Ong 360 Consultancy Sdn Bhd
Principal Architects: Ar Hasbullah Abdullah; Ar Ng Cho You
Interior Design Firm: TAHPI Pty Ltd (Total Alliance Health Partners International)
Civil & Structural Engineer: YOF Consult
MEP Engineer: Jurutera Perunding Unireka Sdn Bhd
Quantity Surveyor: Northcroft Lim Perunding Sdn Bhd
Landscape Architect: Just Right Design Sdn Bhd
Planning Consultant: Desa Konsult Sdn Bhd
Medical Planner: TAHPI Pty Limited
Main Contractor: Setara Pelana Sdn Bhd
Interior Fit-Out Contractor: ECO Interiors International Sdn Bhd
Images: ReGen Rehabilitation International Sdn Bhd