PROJECTS

Beach Street Side Lane Upgrading Works

 Benches with trees as divider and sunshade This project in Penang was undertaken as a CSR contribution by Bank of China, as part of the local council’s initi...

Benches with trees as divider and sunshade This project in Penang was undertaken as a CSR contribution by Bank of China, as part of the local council’s initiative to create a more liveable city.

Running next to Bank of China’s heritage building, the side lane connects between Beach Street and Weld Quay.

The overall architecture expression is simple yet meaningful, transforming a ‘dead’ area into a lively and dynamic pocket space, yet blending well into the UNESCO World Heritage Site without any bulky construction.

The main designs are found on the ground and on less elevated structures, such as the benches.

Dynamic floor patterns, created using concrete pavers and green elements, also demarcate a clear separation of the bike lane and pedestrian walkway for user safety.

Benches are fitted with plants for landscaping and shade, with metal grating at the base in the bank’s corporate red colour.

The site is also lit up at night with lighting poles that sport Chinese motif patterns, creating a welcoming ambience for users.

To prevent flooding or water ponding in the side lane, the entire site is constructed with sub-soil drainage so rainwater can go directly into the ground instead of flowing on the surface.

Side lane plan A lively and dynamic pocket space Clear separation of bike lane and pedestrian walkway Landscaping PROJECT DATA Project Name Beach Street side lane upgrading works Location Beside Bank of China, Beach Street, George Town, Penang, Malaysia Completion Date 17 November 2018 Length of Road 45 metres Client Bank of China (M) Bhd Owner Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) Architecture Firm CKHO Architect Principal Architect Ar Ho Chin Keng Civil & Structural Engineer AE Engineering Consultancy Main Contractor Yuan Seng Building Trading Sdn Bhd Images CKHO Architect; Ahnaf Samsury window.onload = function(){ document.querySelector(‘meta[name=viewport]’).setAttribute(‘content’,’width=device-width,initial-scale=1.0,initial-scale=1,user-scalable=yes’); }.