IN DESIGN

Surbana Jurong Campus

Designed for a 100 per cent green area replacement

When completed in 2021, this development will house the global headquarters of Surbana Jurong, an urban and infrastructure consultancy firm.

The campus, situated within the Jurong Innovation District in Singapore, will serve as the Centre of Excellence for Innovation, facilitating closer collaboration among employees and global partners.

It will be a living lab with dedicated spaces for research and testing of new ideas, including solutions developed by the SJNTU Corporate Lab—a joint corporate laboratory set up by Surbana Jurong, Nanyang Technological University, Singapore, and the National Research Foundation Singapore. It will also house one of the largest interactive virtual reality halls in Singapore for up to 40 users.

Integrating with the Jurong Eco-Garden, the campus’ biophilic design aims to connect users and visitors to nature, while preserving as much greenery as possible.

Public areas, such as the central spine, multipurpose hall, gallery, retail and F&B outlets, add vibrancy and foster a sense of community. It is connected to a future MRT station via the mobility corridor, part of Singapore’s Round Island Route, and is equipped with amenities such as electric vehicle charging station and bicycle parking.

DESIGN & CONSTRUCTION
Designed by Safdie Surbana Jurong—a partnership between Safdie Architects and Surbana Jurong—the campus is envisioned as a showcase of a sustainable, people-centric and future-ready workplace.

The project also provides an opportunity for Surbana Jurong’s own multi-disciplinary team of experts to undertake the entire development from start to end.

Contractors are engaged right from the design stage, allowing for innovation and inclusion of labour-efficiency technology during construction. Digital technologies such as design-optimisation computational methods, immersive virtual reality systems and drones for visualisation are also used.

The campus is one of the first non-residential buildings of this scale in Singapore to fully leverage on integrated digital delivery (IDD), with the use of end-to-end building information modelling (BIM). The construction process also adopts the Design for Manufacturing and Assembly (DfMA) approach, with precast walls, columns, beams and planks, as well as prefabricated MEP systems.

A combination of various structural systems are used for efficiency and functionality. These structures consist of precast concrete for the main blocks, post-tensioned concrete at strategic locations, structural steel for the central spine conjoining the east and west wings, and Ethylene tetrafluoroethylene (ETFE) roof supported by cable trusses
at certain areas. A Vierendeel truss system is used in the stepped eastern block façades, while a grid-shell structural system is used for the long-span cantilever canopy design at the entrance.

This ‘super low energy building’ will incorporate technologies such as smart lighting control, an underfloor air-distribution system, and predictive smart building control.

PROJECT DATA
Project Name: Surbana Jurong Campus
Location: Jurong Innovation District, Singapore
Status of Construction: Site works commenced
Expected Completion Date: 2021
Site Area: 28,699.6 square metres
Gross Floor Area: 68,915 square metres
Developer: Surbana Jurong Capital
Group Chief Executive Officer: Wong Heang Fine
Architecture Firm: Surbana Jurong Consultants Pte Ltd
Principal Design Consultant: Safdie Architects
Civil & Structural Engineer: KTP Consultants Pte Ltd (a member of Surbana Jurong)
MEP Engineer: Surbana Jurong Consultants
Quantity Surveyor: Threesixty Cost Management Pte Ltd (a member of Surbana Jurong)
Project Management: SIPM Consultants Pte Ltd (a member of Surbana Jurong)
Lighting Consultant: Nipek Pte Ltd
Landscape Designer: PWP Landscape Inc
Landscape Architect: Surbana Jurong Consultants
Green Building Consultant: Surbana Jurong Consultants
Main Contractor: Boustead Projects E&C Pte Ltd
Images: Safdie Surbana Jurong

cplus-ad3