INTERIORS

InterContinental Shanghai Wonderland Hotel

Lobby

InterContinental Shanghai Wonderland Hotel has been constructed inside an abandoned quarry. In order to better fit into the surrounding environment, the interior design of the hotel has applied ‘Aesthetics of Mining’ concept as reference, combining the wild rocks and vertical cliffs with the natural environment, creating a new conceptualized hospitality culture that only belongs to the InterContinental Shanghai Wonderland Hotel.

Taking into consideration the geographic location, topography and uniqueness of the project, Cheng Chung Design, abbreviated to CCD, has come up with the theme of ‘Adventure to the Center of the Earth’ as the design concept. From the lobby to the underground floors, all interior designs of guestrooms, theme restaurants and bar are conceptualized as movie scenes in an adventurous story. The entire stay experience would bear a close resemblance to the scenario in which an ancient British explorer travels a mining site from the Earth surface to its inner core and ultimately enters the underwater world. By way of this conceptualization, CCD has established a hospitality space that is full of adventurous stories, giving an exotic brand positioning to the hotel.

The changing relationship between humans and the nature is the source of inspiration of the interior design. As the quarry is located at the Sheshan Mountain Range, there are plenty of greeneries inside the quarry with waterfalls around the surrounding cliffs. After a few site visits, CCD design team has felt that humans had altered the natural environment for a rapid social and economic development in the past decades whereas the power of the nature is surreptitiously penetrating the development of human civilization. In order to strike a balance, CCD is dedicated to reshaping the relationship between the architecture and the natural environment through hospitality design.

To incorporate the inspiration into the design, and to strike a balance between the natural landscape and human beings, CCD thought of a design by which the natural environment and artificiality could be in consonance. The interior design of the hotel is closely attached to the natural landscape, and perfectly blended with the surrounding environment. Visitors during their stay at the hotel would have a feeling of being immersed in a cave adventure tour by way of the design.

The interior decoration of this project was mainly completed by Shenzhen Asia Time Group Co., Ltd. which adopted different methods ranging from conventional engineering for material transportation to waterproof and moisture-proof work. As the Hotel was constructed along the wall of the pit, the entire building is curved and each room is different in terms of the size and shape, from which a challenge for interior design and construction technology then ensued. The fire protection standard for this project is also unique. The fire escape route is the platform where the personnel first reach the bottom of the pit, then transported by helicopter, or evacuated from the plank road on the pit wall opposite the hotel.

They met with many difficulties in the construction of the background wall of the lobby on 1F, which features an irregular shape and consists of multi layers of panels with those on the upper area having a larger size than those on the lower. The challenges that lied ahead included how to fix the stress points, how to identify the size and irregular shape of every unique plate, and how to ensure seamless splicing on the site. Having said that, all of these challenges were resolved by the use of BIM technology. They created a 1:1 scale simulated construction environment in a factory, where they cut the metal panels with lasers and spliced them precisely, and then demounted and plated them, which were finally moved to the site for assembling. Such process ensured the seamless splicing of the metal panels and thin sintered stone slabs on the site.

Besides, the water curtain flowing down from the lobby’s ceiling, the fan-shaped ceiling in the banquet hall, and the jellyfish-like ceiling in the swimming pool, also posed challenges to them due to their special forms. Furthermore, they encountered various difficulties in designing every guest room, since the plane and angles of each room is different caused by the irregular facade.

The substructure in this project is mass and reinforced concrete. Structure below the ground level is made of steel frame and composite steel/concrete floor slabs whereas above the ground structure is mainly reinforced concrete. External finish for the walls is mainly zinc finish aluminium and glass panel system. Central glass ‘waterfall’ atrium is constructed using frameless (‘spider’) curtain wall system with curved glass panels. Roof is a combination of green roof and conventional flat roof.  The materials were purchased both from the mainland China and abroad, depending on the budget, quality, construction period and cost performance, etc.

After the commissioning of this project, it received widespread social repercussions, not only because of the unique geographical location of the project and the uniqueness of the building, but also the faithful restoration of the design by the decoration project. To soothe away the negativity, AsianTime International, which owns CCD and was also in charge of the main decoration of the project, led the construction with the designer responsibility system to ensure the perfect rendering of the final effect.

 

PROJECT DATA
Project Name
InterContinental Shanghai Wonderland Hotel
Location
Sheshan Town, Songjiang District, Shanghai, China
Status of Construction
Completed
Completion Date
November 2018
Site Area
105350 sqm
Gross Floor Area
60072.1 sqm
Client/Owner/Developer
Shimao Property
Interior Design Firm
CCD/Cheng Chung Design (HK)
Principal Designer
Joe Cheng
Main Contractor
Shenzhen Asiantime International Construction Co., Ltd.
Images
CCD/Cheng Chung Design (HK)

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.