PROJECTS

M5@Jalan Mutiara

The project brief called for the construction of an efficient and functional apartment building on a 788 square-metre land parcel that previously housed a bungalow. The project began in 2009 and took nine years to complete, partly due to the developer’s unsuccessful attempt to acquire the adjacent land. In 2009, apartments could still be developed on a land smaller than 1,000 square metres. M5 @ Jalan Mutiara represents the last of its kind. It successfully transformed spatial constraints into a habitable solution while maintaining the sustainability and high design quality.

THE CANTILEVER STRUCTURE
Considering the risk and challenge to fit the development onto the scarce site, many concessions had to be sought with the various authorities regarding accessibility, Green coverage and vehicular circulation. To optimise layout functionality and meet the sustainability standards, the designers adopted shared-surface roads and vertical planting, and elevate the entire building off the ground on a cantilever structure to save a small space only for a compact lift and stair core.


To read the complete article, register your details
and subscribe to the revamped Construction Plus App!

PROJECT DATA
Project Name
M5 @ Jalan Mutiara
Location
5 Jalan Mutiara, Singapore
Completion Year
2018
Site Area
788 square metres
Gross Floor Area
2,345 square metres
Building Height
12 storeys; 48.75 metres
Number of Units
33
Client
TTH Development
Architecture Firm
ipli Architects
Principal Architect
Yip Yuen Hong
Interior Design Firm
Royal Living Pte Ltd
Principal Designer
Rainee Li
Civil & Structural Engineer
TNJ Consultants LLP
Mechanical & Electrical Engineer
AE&T Consultants Pte
Quantity Surveyor
CPG Consultants Pte Ltd
Landscape Architect
COEN Design International
Main Contractor
Hup Seng Lee Pte Ltd
Interior Fit-Out Contractor
Kim Timber Pte Ltd
Images
Fabian Ong Photographer