PROJECTS

The Criterion EC

Inspired by Chinese paintings of mountains surrounding a lake, The Criterion Executive Condominium (EC) is conceived as a development of hills set against the Lower Seletar Reservoir, outlined by an undulating golf course.

It boasts a cost-efficiency-driven modular design with a high degree of standardisation that meets the budget of an EC, yet differentiates itself from other developments.

For example, the residential units are of standard modules, but spaces are planned with consideration for different family nucleus. Designed using an inside-out approach, selected units offer the option of customisable rooms with flexible layouts, allowing residents to create a home that is uniquely theirs, based on changing needs.

The rectangular site is tilted approximately 45 degrees north–south. Home owners generally prefer the north–south orientation to avoid the evening sun, but to fit 10 such blocks in that angled site would result in the units overlooking into each other. To resolve this, the block and unit types are designed with only the rear areas overlapping, allowing unblocked views for the frontage.

The corner blocks are strategically rotated for views towards the extensive pool and facilities. Some units are dual facing, with balconies for cross ventilation. The tilting of most blocks helps create a setback from surrounding developments and allows the façade fronting the roads to be more porous, so wind can enter the common facilities. All 10 blocks sit on a landscaped deck, with a basement carpark below. This allows the units to be elevated from the busy Yishun Avenue 1 street.

The blocks’ high roofs have cantilever slabs that turn down to a gable end wall. Due to the extensive cantilever, a variety of gondola mounts and arm lengths had to be planned and detailed specifically to enable safe access during the roof casting and finishing.

The project’s prefabricated bathroom units (PBU) use lightweight concrete walls with structural floor slabs, which were designed as part of the towers’ flat slab system to avoid ugly detailing at the joints.

The rebar of the PBU had to be tied with the rebar for the flat slab before the floor slab of that storey can be cast. The main contractor had to hoist the PBU while tying the rebar and cast the concrete for the slab within the same day to reduce movements of the parts. The PBU carcasses were fabricated in Malaysia, while the waterproofing and finishing were done on site before hoisting. As such, the timing of the PBUs’ arrival on site had to be closely coordinated to prevent construction delays.

PROJECT DATA
Project Name: The Criterion EC
Location: Yishun Street 51, Singapore
Completion Date: 26 February 2018 (TOP)
Site Area: 17,940.2 square metres
Building Height: 13 storeys; 56 metres
Number of Units: 505
Developer: Island Glades Developments (City Developments–TID Pte Ltd JV)
Architecture Firm: Consortium 168 Architects Pte Ltd
Project Interior Design: SM Studio Pte Ltd
Civil & Structural Engineer: KTP Consultants Pte Ltd
MEP Engineer: United Project Consultants Pte Ltd
Quantity Surveyor: Davis Langdon KPK (Singapore) Pte Ltd
Landscape Architect: Tinderbox Pte Ltd
Main Contractor: Nakano Singapore (Pte) Ltd
Images: Pinckers Pte Ltd

cplus-ad3