PROJECTS

NTU Learning Hub ‘The Arc’

NTU Learning Hub ‘The Arc’ The Arc provides cross-campus links to adjacent buildings The Arc, the second learning hub facility at Singapore’s Nany...

NTU Learning Hub ‘The Arc’ The Arc provides cross-campus links to adjacent buildings The Arc, the second learning hub facility at Singapore’s Nanyang Technological University (NTU), seeks to transform the delivery of higher education with cutting-edge spaces that promote active social learning in an open and revitalised landscape setting.

The winning design by KIRK, in association with DCA Architects, features a series of ‘learning platforms’ tuned to setting and place, catering for different learning patterns, modes and technologies.

The building programme includes 56 ‘smart’ classrooms with 30 to 72 clustered seats, 13 project discussion rooms, a 108-seat lecture theatre, student hub and chillout zones, food and retail tenancies and workshop spaces.

Gone are the days of traditional classrooms where students sit passively in rows.

The design response intentionally transcends the cellular planning model and becomes a more effective open learning environment.

The active learning spaces are designed for flexibility and dynamic participation, integrating space, pedagogy and technology-enhanced active learning (TEAL) facilities.

Beyond its functional role in facilitating collaboration and learning, The Arc stands as a vibrant campus heart with its iconic architecture.

Its open curves, translucency and permeability welcomes the university community at the North Spine and provides cross-campus links to adjacent buildings.

Aluminium suncreens reduce solar glare and keep rain out Permeable skin The development—Singapore’s first Green Mark Platinum building—also sets a new benchmark for sustainable tropical architecture.

Instead of walls, it has aluminium sunscreens that reduce solar glare and heat and keeps rain out, while allowing ventilation throughout the day—making it a building that ‘breathes’.

Using computational fluid dynamics (CFD) and micro-climate analysis, the design consultant modelled how comfort levels could be maximised by accelerating outside air movement through the permeable building.

This ensured 30 per cent of the floor area could be naturally ventilated.

The building’s air-conditioning system uses passive cooling coils to chill the air without the use of fans.

These coils cool the air as it sinks downwards, which moves warm air upwards.

Other eco-friendly features include energy-saving LED lighting, motion sensors and solar-powered systems.

The final product is a building that is distinctly regional, reflecting and responding directly to the local climate.

Ventilated atrium that ‘breathes’ naturally Tropical architecture reimagined PROJECT DATA Project Name Location 76, Nanyang Drive, Singapore Completion Date January 2018 (TOP) Site Area 9,650 square metres Gross Floor Area 18,113 square metres Building Height 6 storeys Client The Nanyang Technological University (NTU) Design Consultant KIRK Design Team Richard Kirk; Jonathan Ward; Greg Clarke; Karl Eckermann; Lamare Wimberly Architecture Firm DCA Architects Principal Architect Khoo Poh Bin Interior Design Firm I.DCA Pte Ltd Civil & Structural Engineer KTP Consultants Mechanical Engineer AECOM Singapore Pte Ltd Quantity Surveyor WT Partnership (S) Pte Ltd Green Building Consultant Building System and Diagnostics Pte Ltd Main Contractor Lian Ho Lee Construction (Pte) Ltd Images Patrick Bingham-Hall; KIRK window.onload = function(){ document.querySelector(‘meta[name=viewport]’).setAttribute(‘content’,’width=device-width,initial-scale=1.0,initial-scale=1,user-scalable=yes’); }.