INTERIORS

Liberty Central Quy Nhon

Winner: Lodging | Vietnam | BCI Asia Interior Design Awards 2019

Situated along the central coastline road of Quy Nhon, the Liberty Central Hotel combines refined local essence with a modern design language.

The diversity of the surrounding landscape—mountain, forest, rice fields, sea and island—is woven into the interior design to create a resort-like environment within a city hotel.

Most prominently is the large boat sculptures hanging from the lobby’s ceiling, a nod to Quy Nhon’s traditional fishing villages. The check-in counter looks over the seashore afar, while the reception void is filled with ample natural light, albeit in a controlled manner. Basalt stone, a popular local material, plays its part as a light-absorbing complement and contributes to a more relaxing and tranquil setting. A pond in the centre, inspired by the An Lao waterfall in Binh Dinh, becomes a traffic orientation point.

The ballroom and meeting rooms on the first floor are accessible by elevators and an impressive spiral staircase. This ballroom has the largest capacity in Quy Nhon and opens up to the pre-function area using a long door system. Wood laminates and fabric not only create a cosy atmosphere but also provides an acoustic effect for the ballroom. Full-room carpet patterns, inspired by surrounding rice fields, along with ethnic pendants are some of the local touches integrated in the design.

The all-day dining restaurant on the third floor enjoys a full sea view, while the eye-catching ceiling feature becomes the focal point at night. A centralised buffet counter and various seating styles inject some of the local market vibe into the space. The multifunctional executive lounge on the 22nd floor serves the suites and presidential suites. The design is flexible, casual and maximises utilities within a small space. The hotel’s spa features a combination of local materials, such as granite and tiles, alongside rattan craftsmanship.

The guest rooms are larger than other hotels in the chain and are laid out with an open space concept, with a curtain separating the bathroom. All rooms have sea views and balconies, accentuating the resort-like ambience. Traditional ‘fire-painted art’ is used to create the bedhead accent, and the abstract graphics are illustrative of traditional fishermen’s tools.

PROJECT DATA
Project Name: Liberty Central Quy Nhon
Location: Quy Nhon, Binh Dinh, Vietnam
Expected Completion: March 2020
Site Area: 5,821 square metres
Gross Floor Area: 60,896 square metres
Building Height: 24 storeys
Number of Rooms: 251
Client/Owner: Kim Cúc
Architecture Firms: 2050; MIA design studio
Principal Architects: Nguyen Thanh Tuan (2050); Manh (MIA)
Interior Design Firm: KAZE Interior Design Studio
Principal Designer: Fong Chan Paw Zeuthen
Civil & Structural Engineer: ASPT
Mechanical & Electrical Engineer: MARS Corp
Landscape Architect: TA Landscape Design
Main Contractor: Hoa Binh
Images: Kaze Vietnam Co, Ltd

cplus-ad3