ONLINE EXCLUSIVE PROJECTS

Le Urban Eco Park

Le Urban Eco Park is located along National Highway No.3, a major arterial highway connecting Hanoi, Vietnam to PhnomPenh, Cambodia that forms part of an international “North-South economic corridor”.

The site is linear and deep, with a bottle-neck entrance that is common in Cambodia due to lack of road infrastructure and a demand for site frontage. Located among local villages and paddy fields, the development is designed for social responsibility and environmental sustainability, outlining and safeguarding future land use options while planning for the main work typology of the first development phase of the master plan.

Phase one includes a main showroom, R&D facilities, an apparel factory and eco residences. A central recreational green lung serves as the ‘spine’ of the whole plot, connecting people with common utilities and with greenery. A ring road around the periphery of the site provides accessibility as well as a buffer between the development and the surrounding villages. All the pavilions within the green lung are designed with a simple modular structure system for easy assembly

The Green apparel factory contains a micro autonomous ecosystem and is designed to be replicated on future plots in the master plan. The design adopts local construction methods with local readily available materials to reflect the local context. Renewable resources such as bamboos are used for the cladding, brickwalls are exposed and un-plastered, and certified environmentally-friendly products are used for the building components.

Besides green breathing spaces for cool respite, factory processes and the well being of workers are also taken into account in the design of the spaces. Super fan mechanical systems are used in the factory space to supplement passive air-circulation strategies.  The air-conditioning system also ensures consistent indoor conditions for thermal comfort. Light-coloured roof reflects light and mitigates heat gain, while roof ventilators encourages the stack effect, dispersing heat. The common working areas, toilets and corridors are naturally ventilated,while high ceilings and an extensive sliding door system encourages cross ventilation within the space.

Bicycles lots and shower facilities are provided for the staff and workers’s commute. Compost recycled from horticulture waste has been provisioned for the landscape area. Recycle bins are also provided within all the building and communal premises. — Construction+ Online

PROJECT DATA
Project Name: Le Urban Eco Park
Location: Phnom Penh, Cambodia
Completion Date: April 2016
Site Area: 83,200 square metres
Gross Floor Area: 14,750 square metres
Architecture Firm: IX Architects Pte Ltd
Structural Engineer: TnJConsultants
Green Consultant: Building System & Diagnostics Pte Ltd
Contractor: Allibuild

cplus-ad3