PROJECTS

Bamboo Veil House

The double skin consisting of bamboo veil and glass windows
The double skin consisting of bamboo veil and glass windows

The Bamboo Veil House sits on a street corner on a triangular plot with a narrow frontage. The building had not undergone significant renovation after it was constructed, so it was considered out-of-date. The owner decided to transform it into a modern, minimalist house with a large social space that would serve as a welcoming respite amidst Singapore’s dense urban environment and tropical climate.

Spatial arrangement of the odd-shaped plot was not difficult because the owner only required three bedrooms. The ground floor was allocated for dining and entertainment; the second floor for bedrooms; and the attic for a study and a family room. The façade was inspired by a Nezu Museum by Kengo Kuma in Tokyo that the house owner saw during a family vacation. The focal point of the renovation, therefore, was a bamboo veil akin to the museum’s façade.


To read the complete article, register your details above
to be notified once the revamped Construction Plus App is ready!

The first storey plan

The first storey plan

Social space on the ground floor for family and friends to gather

Social space on the ground floor for family and friends to gather

Dining area on the ground floor

Dining area on the ground floor

The double skin consisting of bamboo veil and glass windows

The double skin consisting of bamboo veil and glass windows

PROJECT DATA
Project Name: Bamboo Veil House
Location: Bukit Timah, Singapore
Completion Date:  2019
Site Area: 385 square metres
Building Height: 2 storeys; 1 attic
Architecture Firm: Wallflower Architecture + Design
Principal Architects:  Robin Tan; Sean Zheng; Yong Mien Huei; Tan Yen Lin; and Elvan Ong
Images: Marc Tey Photography

Construction Plus App