PROJECTS

Ang Mo Kio Polyclinic

 Precast building façade for more efficient design and construction Singapore | BCI Asia Top 10 Architects 2019 A BCA Universal Design Mark GoldPLUS Award proj...

Precast building façade for more efficient design and construction Singapore | BCI Asia Top 10 Architects 2019 A BCA Universal Design Mark GoldPLUS Award project, the is designed to serve the growing needs of multi-generational families in Ang Mo Kio, Bishan and Serangoon.

To this end, it incorporates features that are friendly to the elderly and those with limited mobility—including more spacious passageways, stepless entries, handrails with braille, a bilingual main directory, seats with grab bars, trailing bars on corridors, wider consultation rooms and lift lobbies that cater for wheelchair users.

Perhaps more importantly is the patient-centric spatial planning—the result of a lot of thought and consultation with healthcare professionals.

The internal layout is designed for efficiency, with a central spine running along the site, which frees up more space on the first storey.

Distinctive motifs and colour-themed wayfinding signages are used on different floors for easy identification and navigation.

Services are also planned to minimise patient movements across floors.

For example, chronic patients can have blood pressure and body mass index measurements, blood test, consultation and payment done on the same floor.

Consultation rooms are planned as team-based clusters, with interconnecting doors to facilitate communication among healthcare providers and continuity of care for patients.

The architects also studied the existing local building typologies and various social gathering nodes within the neighbourhood, including how users or patients would react with the building programme and layout.

With this understanding, a community plaza was conceived as the heart and soul of the building to foster engagement.

A natural gathering space for patients and the community, the plaza is designed for flexible use and activities such as road shows, healthy cooking demonstrations and communal exercise sessions.

Waiting areas on various floors are fitted with large window panels for visual relief and to allow visitors to enjoy the greenery while waiting.

The building’s façade, with its varied patterns, is precast for more efficient design and construction.

The final result is a conducive and therapeutic environment for patients and clinical users of all generations and needs.

Spacious dedicated alighting and boarding bay Team-based clusters minimise distances to other services PROJECT DATA Project Name Location 21, Ang Mo Kio Central 2, Singapore Completion Date September 2017 (TOP) Site Area 3,200 square metres Gross Floor Area 8,750 square metres Building Height 6 storeys; 31.15 metres Client Ministry of Health (MOH), Singapore Project Management Arcadis Pte Ltd Architecture Firm Surbana Jurong Consultants Pte Ltd Principal Architect Lim Keng Yong Interior Design Firm Context Architects Pte Ltd Structural Engineer Surbana Jurong Consultants MEP Engineer Surbana Jurong Consultants Quantity Surveyor Mott MacDonald Singapore Pte Ltd Landscape Architect Surbana Jurong Consultants Green Mark Consultant Surbana Jurong Consultants Main Contractor H P Construction & Engineering Pte Ltd Images Surbana Jurong Consultants window.onload = function(){ document.querySelector(‘meta[name=viewport]’).setAttribute(‘content’,’width=device-width,initial-scale=1.0,initial-scale=1,user-scalable=yes’); }.