Avantas Residences

Avantas Residences faces the matured estates of Taman Shanghai and Taman Desa on one side and fronts the Old Klang Road (which is the oldest and first major road in Klang Valley) on the other side. The name Avantas is derived from the French word Avant-garde, reflecting modernism, and the Malay word Atas, meaning above. The project sought to revitalise the neighbourhood with its modern layout and classy façade, together with the niche boutique-style shoppes located on the ground floor fronting the street.

The site was virtually constrained on all four sides, and precautionary measures had to be taken seriously and carefully thought-out during the entire period. At the back and left side of the site is a row of existing houses which is sitting on a higher ground than the site. In order to keep the level of disturbance and displacement to a minimum, the expensive construction method of retaining wall was adopted by using the hand-dug caisson wall system, which was successfully undertaken and completed by G-Pile System Sdn Bhd. The main contractor was also required to plan and implement a tight logistics programme in order to keep the traffic on the busy Old Klang Road under control.

Besides the boundary constraints, the site itself was also self-restricting due to its size of about 1 acre. There was only enough space for the installation of one tower crane to service the entire project. The tower crane needed to be in operation and not overloaded, as any downtime would be a major setback. The solution was to adopt efficient construction methods and systems that were less dependent on the tower crane, such as the use of system aluminium formwork (Kumkang) for the apartment block. The mixed use of conventional and prestressed system (VSL) for the elevated car park floors was also adopted, in order to reduce the construction cycle time and compensate for the time constraints imposed by the permitted working hours.

Avantas Residences was designed with Green building features that adhered to the Green Building Index’s (GBI) accreditation guidelines, and was awarded GOLD based on Design Assessment conducted by the GBI panel before the Provisional Certificate was given. The impact on the surroundings was minimal during construction with the creative use of caisson walls and top-down construction method. The project also utilised various sets of prefabricated system aluminium formwork, as well as GRC panels for the façade. The development comprises a 28-storey single tower with units ranging from one bedroom and one study that measure 692 square feet to three-bedroom ones with an area of 1,249 square feet. On the ground floor, there are five commercial lots that are easily accessible and visible from the main road. Design strategies such as raised driveways, elevated greens and vertical green walls were deployed to accentuate the spatiality of the urban living environment.

A naturally ventilated, semi-open basement car park is available for visitors, while residents’ car parks take up the first six elevated floors. An assortment of facilities for residents adorns the seventh floor, including a state-of-the-art overhanging sky swimming pool with transparent pool side panels formed by clear acrylic in an L-shape to give an infinity edge. There is a water curtain feature; a lounge pool with Jacuzzi set; indoor gym with highquality equipment; outdoor yoga/aerobics; projecting gazebos; a children’s playground; and kindergarten space. The living floor is located above the podium, with the residential amenities arranged in a plateaulike manner to achieve natural ventilation and uninterrupted city skyline views.

 

PROJECT DATA
Project Name: Avantas Residences
Location: No. 162, Jalan Klang Lama, Malaysia
Completion Date: 5 April 2016
Site Area: 0.988 acre
Gross Floor Area: 432,800 square feet
Number of Units:198
Building Height: 28 storeys
Client/Owner: CPI Development Sdn Bhd
Architecture Firm: A&A Architects Sdn Bhd
Principal Architect: Teh Chin Keit
Main Contractor: Pasukan Khas Construction Sdn Bhd
Mechanical & Electrical Engineer: East Orient Consult Sdn Bhd
Civil & Structural Engineer: Sekutu Juruunding Sdn Bhd
Landscape Architect: Wein Designs Sdn Bhd
Interior Designer: Planet Graphics Sdn Bhd
Green Building Consultant: Green Tech Solutions
Quantity Surveyor: JK Quantity Surveyors
Construction Plus App