INTERIORS

IJM Land Centre Of Excellence

The vision for IJM Land Centre of Excellence (ICE), a property gallery located in Pantai Sentral Park (PSP), is to create a distinctive and modern gallery space that also traces the evolution of PSP from a greenfield site into a modern township. It serves as a gateway for users to sample and experience the convergence of a concept master plan into reality.

The goal was to provide a holistic experience by incorporating an information centre, a main gallery, display and discussion areas, as well as a flexible show flat zone. The design intent was to create an architectural form that challenged the conventional norm by way of intersecting juxtaposed tilted glass cubes, contrastingly nestled within the greenery. This in turn created an articulated, experiential and voluminous space that greets visitors with a distinct organic interior form, while still maintaining a clear visual connection to the surrounding greenery.

The use of cubic shapes in the gallery serves to ensure durability of the structure and maximum efficiency of space utilisation, while ensuring the harmony of the form with the surrounding environment. Unlike most galleries that are designed as self-contained spaces and experiences, the interior of ICE is closely related to its surroundings. IJM’s vision for PSP is conveyed in a stimulating manner by overlaying organically inspired elements with nature as the backdrop.

The cubes were also designed for flexibility and adaptation. The volumetric form and column-free structure, coupled with a long span, creates flexible spaces that facilitate the change of use during the life cycle of the building. The highly adaptive form allows the interior spaces to respond and align with new functions and purposes in the future when the nature inspired township matures.

The implementation of the glass-cube design was challenging. Due to the fully faceted glass enclosure, design reviews and studies were conducted in order to create an environmentally friendly realm within budget constraints. Most of the materials were sourced locally except for the heat-strengthened glass. The glass roof was double glazed while the other façades were made from laminated glass. In order to further moderate the temperature and glare, the roof was partially covered with aluminium panels while the remaining glass was covered with fritted random patterns.

The property gallery was officially opened on 21 July 2016.

PROJECT DATA
Project Name: IJM Land Centre of Excellence
Location: Jalan Pantai Sentral 1, Pantai Sentral, Kuala Lumpur, Malaysia
Completion Date: 17 November 2015
Site Area: 13,743 square metres (147,929.65 square feet)
Gross Floor Area: 2,828.11 square metres (30,441.78 square feet)
Number of Rooms: 2 (sales gallery; office)
Building Height: 16.15 metres (sales gallery – 1 floor); 4.5 metres (office – 1 floor)
Client/Developer: Murni Lapisan Sdn Bhd
Architecture Firm: Surbana Consultants Sdn Bhd
Principal Architect: Ar Ng Cho You
Main Contractor: IJM Building Systems Sdn Bhd (IBS)
Mechanical & Electrical Engineer: Jurutera Perunding Kuasa Tenaga Sdn Bhd
Civil & Structural Engineer: T.Y. Lin International Sdn Bhd
Interior Designer: Design Worldwide Partnership Pte Ltd
Landscape Architect: Site Concepts International
Lighting Consultant: LK Lighting Design Sdn Bhd
Green Building Consultant: Green Quarter Sdn Bhd
Images/Photos: IJM Land Berhad; Surbana Consultants Sdn Bhd

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.