PROJECTS

IKEA Batu Kawan

As a catalyst for the Aspen Vision City mixed development, the new IKEA store in Batu Kawan, Penang, is one of the first developments to proceed on this greenfield site. While IKEA Batu Kawan is similar to other stores in the IKEA portfolio—in terms of concept, design and fit-out—it is notable for its fully modular precast construction, which has earned an impressive industrialised building system (IBS) score of 92.3 out of 100.

Fabricated offsite, the structural components were put together with the help of hoisting machines and teams of lifting supervisors and signalmen (not unlike fixing a giant IKEA furniture). This resulted in less site labour and wastage, as well as better quality and safety, saving both construction time and cost.

The reduced on-site manpower also contributed to the project’s zero lost time injuries (LTIs). Every step of the construction sequence was planned and graphed out with safety precautions, resulting in smooth controlled construction planning and a safer work environment. The project also achieved the 5 Stars SHASSIC Award 2018 and National OSH Award 2018 for its safety and health standards.

The project team implemented BIM design to LOD 400, which is the fabrication and assembly level of development, allowing for advanced clash detection at an early design stage. As IKEA’s design concept includes open ceilings in the majority of its public areas, the use of BIM ensured the design and positioning of all services met the design intent. BIM was further used to model the fire sprinkler patterns, ensuring that any spray path clashes were identified and resolved during the design process.

Collaboration was also fostered by an innovative project setup, where the client’s team, consultant designers and contractors were all co-located in the same project office, for greater efficiency and productivity.

Sustainability is also a priority in this project, which is designed for both GBI and LEED Gold standards. The iconic ‘Blue Box’ design allows for a wall-cladding system made up of locally available component, which meets the energy efficiency and air tightness requirements.

Leveraging upon the local weather conditions, the development taps on rain-water harvesting and has more than 4,000 rooftop solar panels installed to power the store. Other features include energy recovery equipment, eco-friendly refrigerants, optimised air-conditioning and lighting control systems, and water-saving toilet fittings. To create a pollution-free zone during construction, dust, drainage and sewer water was carefully managed, with periodic testing to ensure the waterways were not contaminated. Construction waste was also segregated and used as backfilling material.

PROJECT DATA
Project Name: IKEA Batu Kawan
Location: Batu Kawan, Simpang Ampat, Penang, Malaysia
Completion Date: March 2019
Site Area: 24 acres
Gross Floor Area: 90,600 square metres
Building Height: 4 storeys; 25 metres
Client/Owner: Ikano Pte Ltd
Project Management Consultant: AECOM Malaysia
Design Consultant: Design 103 International Ltd
Master Planner: Arkitek LLA Sdn Bhd
Executive Architect: Arkitek Rekawasan
Interior Design Firm: Kajima (Malaysia) Sdn Bhd
Civil & Structural Engineer: KESHMEN Consult Sdn Bhd
MEP Design Engineer: Han Associates Group Sdn Bhd (GroupHAN)
Executive MEP Engineer: I Consultancy
Quantity Surveyor: KPK Quantity Surveys (Semenanjung) Sdn Bhd
Lighting Consultant: Kajima (Malaysia) Sdn Bhd
Landscape Architect: MLA Landscape Architects Sdn Bhd
Green Building Consultant: IEN Consultants Sdn Bhd
Design and Build Contractor: Kajima (Malaysia) Sdn Bhd
IBS Contractor: Eastern Pretech (Malaysia) Sdn Bhd*
Electrical Contractor: SECM Sdn Bhd
MVAC & Plumbing: Shinryo (Malaysia) Sdn Bhd
Lifts Installation: KONE Elevator (M) Sdn Bhd
Images: Ikano Pte Ltd

 

* The print version of this article incorrectly listed another company as the IBS Contractor. The error is regretted.

cplus-ad3