PROJECTS

The Quayside

The Quayside (TQS), which is located next to a reforming industrial area and the Kwun Tong Bypass with relatively shorter buildings to the west, was completed earlier this year. With more than 40 green features, the building is Hong Kong’s first office and retail mixed use development with the largest total floor area obtaining the WELL Building Standard Gold Precertification. The project also emphasises the importance of work-life balance by providing an energy-efficient, eco-friendly and healthy commercial space for TQS users as well as residents of the Kowloon East district.

TQS was designed to create an environment that facilitates life beyond work. As a major stakeholder in the Kowloon East community, TQS’ mission and passion are to promote work-life balance by providing leisure facilities and hosting activities such as knowledge-sharing events, sports activities, etc. It also cultivates a diverse tenant mix that offers a variety of experiences so that wage earners can have a break from the hustle and bustle of city life.

Constructed along the waterfront, TQS commands panoramic views of Victoria Harbour. To save energy costs associated with lighting, the designer installed a glass curtain wall that allows natural light from the harbour into the building. However, excessive sunlight can raise indoor temperatures, which often results in higher energy consumption due to increased use of air conditioning systems.

To solve this challenge, Arup and the design team used computer modelling to analyse how the sun path interacts with TQS and its surrounding buildings and then customised a series of solar-responsive architectural fins of varying lengths to suit the building’s different levels. These fins provide shading that keeps bright light from directly entering indoor spaces.

Given the fact that traffic along the Kwun Tong Bypass in front of TQS is very busy, the design team has adjusted the design of the solar-responsive architectural fins to minimise glare and enhance drivers’ safety.

Thanks to the special design of the glass curtain wall, which includes the architectural fins and high-performance glass, TQS’s Overall Thermal Transfer Value has largely been reduced to 18 watts per square metre, which is far lower than the standard 24 watts per square metre as required by the Building (Energy Efficiency) Regulation.

High building density is common in Hong Kong’s urban areas. To increase the distance between the building and the Kwun Tong Bypass, the design team shifted the towers 45 degrees. This can not only further reduce TQS’ impact in terms of air and noise pollution, but also maximize sea views from different floors.

In Hong Kong’s hot and humid climate, mechanical fans are widely used to ventilate semi-outdoor areas. However, whether they are standing fans or hanging fans, their airflow and coverage are narrow and uneven, and their clumsy appearance is difficult to harmonise with many interiors. In response, Arup’s engineering team invented a new ventilation device, the air induction unit (AIU), which integrates functionality and aesthetic design. TQS is the first commercial mixed-use development project in Hong Kong to feature it, installing one at the building’s semi-open Podium Garden.

The AIU’s design is inspired by aircraft wings. Using aerodynamic principles, the AIU can induce a large, continuous volume of airflow with an average wind speed of 1-1.5m/s within the operational area. The airflow is similar to natural wind and can further induce the flow of the surrounding air. Thus, the AIU can continuously create a cooling effect for large areas with no dead spots. Compared with traditional oscillating fans, the AIU is quieter, more energy-efficient and has a larger coverage area. Also, its bladeless design allows for safe operations as well as easy cleaning and maintenance, making it suitable for any environment.

TQS is also installed with a 40m-long jogging track designed by Pavegen at the podium garden. Underneath the jogging track is a series of interlocking triangular tiles made of composite materials, each connected to three electromagnetic generators that convert every footstep into an average of three joules of energy – enough to run a three-watt bulb for one second. Ten steps can produce sufficient power to enable one minute of talk time on an iPhone 8.

This innovative jogging track is intended to encourage people to walk more for a healthy, green lifestyle, while at the same time reminding us that energy is a precious resource which we need to conserve.

Target for low carbon footprint of the whole building life cycle takes into account the embodied carbon of building materials used during construction. Special attention is paid to the selection of both green materials with high recycled content and regionally sourced materials, by which the emissions of embodied carbon arising from transportation, raw material extraction and manufacturing can be significantly reduced. Several low carbon materials adopted in TQS are: (1) Construction Industry Council Carbon Labelling Scheme certified concrete mixed with fly ash recycled from power plant to replace cementious material, (2) reinforcement steel of around 10% to 20% recycled metal into the steel, (3) gypsum board of reused by-product from power plants and (4) ceiling panel of recycled aluminium.

Regional material which was extracted and manufactured locally within 800km of the site effectively reduced transportation carbon emissions. TQS has utilized regional materials supplied from places such as Guangxi, Dongguan, Guangdong, contributing to over 20% total material.

It is vital to sustain sources of raw material supply from nature and minimize the impact and harm imposed on it during extraction. Therefore TQS has capitalized on 50% of timber from responsible sources which is certified by Forest Stewardship Council(FSC). It is verified that The FSC timber is produced under sustainable forest management and its production causes minimised impact on the environment.

Low VOC-emitting interior materials such as painting, flooring and furniture in compliance with international LEED and WELL certification standard are used for better indoor air quality, which is conducive to the health and wellness of both construction workers and future building occupants.


PROJECT DATA
Project Name
The Quayside
Location

77 Hoi Bun Road, Kowloon, Hong Kong
Status of Construction

Completed
Completion Date

31 July 2019
Site Area

Approx. 6,843 Sq.m.
Gross Floor Area

Approx. 82,044 Sq.m.
Building Height

Approx. 96m above mean street level
Client/Owner/Developer

Century Land Investment Ltd. (Joint-venture of Link Asset Management Ltd. and Nan Fung Development Ltd.)
Authorized Person

Lee Ming Yen Jennifer
Executive Architect

P&T Architects and Engineers Ltd.
Design Architect

P&T Architects and Engineers Ltd.
Interior Design Firm

CL3 Architects Ltd.
Principal Designer

William Lim
Civil & Structural Engineer

AECOM Asia Co., Ltd.
Mechanical & Electrical Engineer

WSP (Asia) Ltd
Quantity Surveyor

Arcadis Hong Kong Ltd.
Lighting Consultant

LIGHTLINKS International Ltd.
Landscape Architect

AECOM Asia Co., Ltd.
Green Building Consultant

Ove Arup & Partners Hong Kong Ltd.
Main Contractor

Gammon Construction Ltd.
Interior Fit-Out Contractor

Pat Davie Ltd. and Sundart Timber Products Co., Ltd.