INTERIORS

Origin

The design concept comes from a destination restaurant is wanted to be established in the hotel – a brand that would stand alone from Shangri-La, a restaurant not only for hotel guests but also to become a destination for external guests through lunch, dinner, happy hour, to late night drinks. The hotel wanted to highlight the history of the producers and celebrate the renovation of their oldest property in creating a flagship restaurant. Further to this, the hotel provided the designers with a picture of a train station for the starting point of the design concept.

CONCEPT OF STATIONS
The key aspect of stations is the fluidity of the layout–how one space reveals another to provide an efficient route. The designers wanted to capture this fluidity and highlight how a journey is not just about getting to a destination as quickly as possible, but the time that is experienced during the transition. A journey is multi-dimensional.

The brand identity and the kinetic sculpture are about taking the time to go from one point to another. The existing arches carved into the space reminisced of station platforms and presented a befitting structure for execution. As diners travel through the bar, main dining, and private dining areas, they are taken on an evocative journey from the ticket counter, grand hall, platform, and finally to the intimate carriage. The curvatures mirrored in the interior and campaign furniture, in combination with the kinetic sculpture at the bar, guide visitors through a rhythm of travel.

MATERIALS REFLECTING HISTORY AND GRANDEUR
The previous restaurant in the space was a Japanese venue that had compartmented and concealed the structure of the building. Designers decided to expose the original architectural feature and shape its own glory by bringing it back to life. Incredible high ceilings which were a continuity of the large glass windows expose the beauty of the landmark garden that Orchard Road is famous for. The custom parquet flooring in the lounge creates familiarity and reveals a sense of craftsmanship behind the food, as well as the Shangri-La brand. The back of the bar is of fluted glass, and from the dining area, visitors can see the distorted shapes and colours of the bottles on the other side – like an organised chaos of colour. Other materials used include Venetian plaster, teak, and brass.

FURNITURE
To express the wonder in travel, each piece of furniture was designed to capture the romance of a journey, such as the kinetic sculpture, the traditional wooden bench that is commonly seen in train stations and dining chairs that are inspired by the director chair.

PROJECT DATA
Project Name: Origin
Location: Shangri-La, Tower Wing, 22 Orange Grove Road, Singapore
Completion Date: December 2017
Site Area: 465 square metres
Client/Owner/Developer: Shangri-La
Interior Design Firm: A Work of Substance
Principal Designer: Maxime Dautresme
Images: Dennis Lo

cplus-ad3