PROJECTS

Medog Meteorological Center

The Medog Meteorological Center (MMC) located along the river bend area of Yarlung Tsangpo River in Nyingchi prefecture of Tibet. Within canyons, surrounded by mountain ranges and dense forests, the project site captures a prominent view of the Namcha Barwa in the distance while integrating with the well-preserved natural surroundings.

DESIGN CHALLENGES
Although Medog located on the Tibetan plateau, its altitude surprisingly ranges from merely 115m to 1200m maximum high, which comes with a tropical rainforest climate that causes high annual rainfalls for the area. The unique geomorphic features and climate not only bring Medog all-year-long rainy and humid seasons but more importantly, results in the architectural challenges of accommodating water drainage and barrier systems that help avoid water damages for the building. As being one of the last counties to be reached by the highway systems in China, Medog is known as a primordial town that is hidden within the southern mountain range of Tibet, isolated from the rest of the world, both socially and culturally. Due to the lack of fully developed transportation and rural location of Medog, the construction processes of the Meteorological Center became significantly challenging, regarding aspects as undeveloped construction skills and techniques, limited numbers of heavy machinery, a small selection of building materials, etc.

REMOTE INTERVENTION
Due to this area being strictly prohibited for foreigners to visit, the architect took it as a great design opportunity, utilising “remote intervention” as the communication method, collaborating with the local construction team to accomplish the project. The design intends to reinvent the existing site into a multifunctional environment that accommodates both working and living uses for the new meteorological centre; at the same time, achieving the development of a vernacular heritage by adapting it to contemporary architectural language.

“BREATHABLE ARCHITECTURE”
Consisting of the administrative office and staff dormitory, the new meteorological center is conceived as an enclosed courtyard, serving as a hybrid building for the local meteorological bureau responding to occupants’ daily routine. The centralised organisational system accommodates different functional needs while ensuring spatial privacy. The undulating roof system that mimics the movements of rolling hills borrows design elements from the natural surroundings while responding to the climate need of providing drainage system. By maintaining the natural rhythm on the architectural forms, the building blends into the context without drawing attention to itself, establishing a respectful dialogue with the existing, providing a harmonious environment for better serving the community. An elevated ground level that inherited from the vernacular architecture optimises the pedestrian experience on the site, while at the same time, facilitating the natural ventilation system of the building. A rhythmic façade created by carefully placed window elements on the building envelope. As the building is designed to be an integration of living and working space, the use of solid and void volumes optimises the quality of natural views through responding to the occupants’ living-patterns during the day.

REINTERPRETATION OF THE VERNACULAR
Based on the early site study, the architect learned from the local traditional architecture to accommodate environmental and cultural needs of Medog area: using local pinewood and prefabricated in situ to reduce construction cost, elevating the ground floor, providing masonry structural supports, and applying sloped roof system to overcome issues in rainy seasons. The building façade also features a hand-craft stucco pattern, adapting to the texture and enriching its local characteristics.

The design and materiality pay tribute to the local ethnic culture, blending traditional Moinba and Lhoba architecture with modern architectural elements, creating a contemporary building sensitive to local culture and tectonic tradition.

PROJECT DATA
Project Name: Medog Meteorological Center at Tibet, China
Location: Medog County, Tibet, China
Completion Date: February 2017
Site Area: 2,316 square metres
Gross Floor Area: 1,854 square metres
Building Height: 3 storeys (12-15 metres)
Client/Owner/Developer: Medog Meteorological Bureau
Architecture Firm: EID Architecture
Principal Architect: Ping Jiang
Civil & Structural Engineer: Tibet Helin Architectural Design Co., Ltd.
Mechanical & Electrical Engineer: Tibet Helin Architectural Design Co., Ltd.
Images: CreatAR Image

cplus-ad3