PROJECTS

Living Art Pavilion

The project is composed of six units to form the building with two main programs – an independent furniture store and a tea house. The enclosure of the unit and wall will create a courtyard, which enhances the cohesion and connection of the internal and external space. The cantilever roof and hanging walls continue the original form of sloping roof, which expands the outdoor gray space for relaxation and leisure.

The Living Art Pavilion, located in Quanzhi Technology Innovation park of Shajing in Shenzhen, is the highlight of the industrial park’s upgrading strategy which includes adding cultural and recreational programs into the park. It not only improves the leisure supporting function in the park, but also showcases the integration of aesthetics and lifestyle for the Shajing area which is currently in the industrial upgrading period.

The Pavilion faces the expressway in the north, with a row of Terminalia mantaly retained right outside the northern walls. The northern walls are specially designed at different heights, which not only lowers the impact of noise from the expressway, but also forms a beautiful space inside the Terminalia mantaly. The Pavilion, together with the commercial and artistic spaces on the ground floor of the office building No.2 located at the south of the Pavilion, creates a dynamic recreational atmosphere. At the same time, a comfortable and pleasant public space for pedestrians is perfectly created thanks to the interfaces and scales of the two buildings which interact with each other.

It was indeed a predicament to complete the project with the economic constraints and limited construction period. As a result, the design that they adopted needed to overcome these construction difficulties to the greatest extent. In the selection of materials, they chose exposed concrete casted by wood formwork and white sandblasted material to present the characteristics of the material itself without excessive surface treatment, which could reduce the construction cost of the building on the whole. The special texture of the wood formwork could make up for the roughness and monotony of the material. At the same time, they designed a rich space experience through the transformation and integration of indoor and outdoor spaces as well as the transition of interior space at different levels.

The roof adopted the method of exposed concrete casted by wood formwork. The concealment of equipment and pipelines has been carefully dealt with, in order to strengthen the purity of space. Roof rainwater pipes and indoor lighting pipelines are pre-hidden in the wall. The indoor air-conditioning equipment is hidden in the room whereas the external unit of air-conditioning equipment is hidden outside the northern wall of the building, which can be sheltered by the overhanging grille to, on one hand, reduce the influence on the interior courtyard and, on the other hand, enhance the overall aesthetic feeling of the building.

All the materials used in the building are locally procured. The main body is made of wood formwork concrete and white sandblasting paint, and the roof is made of cement tile. This is a common construction method of old houses in Shajing, which not only echoes the regional tradition, but also reduces the overall project cost.

On the whole, the design of The Living Art Pavilion is a part of the renovation design of the park. The selection of site and programs of the project is the result of dialogues and integration with the overall renovation of the park. The purpose of the renovation is not only to create a continuous experience of walking space, but also to establish more connections between people and nature through public leisure programs.

 

PROJECT DATA
Project Name
Living Art Pavilion
Location
Quanzhi Technology Innovation Park, Bao an District, Shenzhen
Status of Construction
Completed
Completion Date
2018
Site Area
645 meter square
Gross Floor Area
400 meter square
Building Height
6.5 meter
Client/Owner/Developer
Shenzhen Jialingyu Industrial Limited Company
Architecture Firm
MOZHAO ARCHITECTS
Principal Architect
Guansheng Zeng
Architecture Design
Wenguo Luo, Ziyun Mai, Die Hu | Yazhu Wu, Danning Shen
Landscape Design
Wenguo Luo, Die Hu
Interior Design
Wenguo Luo, Ziyun Mai | Lingli Yang
Civil & Structural Engineer
Fan Zhang
Images
Chao Zhang