PROJECTS

Le Pont

Winner | Hong Kong | BCI Asia Top 10 Developers 2019

Le Pont, a private residence with an astonishing view located close to Tai Lam Chung Reservoir which is also known as “Thousand-Island Lake” for there are hills and uplands inside the reservoir area, forming individual islands when water is filled.

Construction challenged by 700 trees scattered over the relatively hilly landscape, with contours varied approximately from 10mpd to 30mpd. Furthermore, the underground structure of the site was composed of the hard rock layer. Throughout the design process, significant efforts in selecting the location of the basement and the orientation of the building blocks so that the project could leverage on the natural terrain as much as possible to reduce the amount of building the foundation work. A basement was located at the lowest point of the original site to save unnecessary excavation works. Also, two towers were designed to have no basements and sat on a rock directly as big footings. Such planning saved the cost and time of the construction.

The Y-shaped master layout plan facilitated the maximum amount of privacy for the residents with the broadest view without directly overseeing each other’s flat. This project boasted a particular feature, Sky Bridge, 56.11 meters above the ground with the multi-purpose level public area which connected up all of the five residential towers’ rooftops, opening up to the outdoor green environment and extending horizontally to create a dynamic outdoor space with various high-rise terraces and facilities.

The construction and installation of Sky Bridge were one of the most challenging thresholds in this project; the scale and shape of the sky bridge were rarely seen in the history of the Hong Kong residential market. A feasibility study had been taken place for one year, such as the selection of the form, size, material, installation method and safety measures of the Sky Bridge. Site safety was utmost importance, and to ensure a smooth installation of the feature, computerised models were simulated the whole installation procedure from delivery route, temporary safety measures to lifting.

The building design adopted rain recycling and kitchen waste recycling systems to minimise water usage on water and food wastage amongst residents, which promoted the environmentally friendly concept.

The project interior design focused on community integration surroundings. A pleasant and healthy living environment for the residents by incorporating trees, rocks, streams, greenery and hiking elements were included in the design. The gardener collected some 60 plant species which bloomsome in different seasons, mimicking the seasonal rhythms of life.

Recognised and certified by the HKGBC as a BEAM Plus Provisional Gold building, the project adopted a good site planning and design, energy efficiency, indoor air quality and ventilation.

PROJECT DATA
Project Name: Le Pont
Location: 99 So Kwun Wat Road
Expected Completion: 30 June 2020
Site Area: 27,000 square metres
Gross Floor Area: 78,200 square metres
Building Height: 19–20 storeys
Number of Rooms: 1,154 units (including 1,124 apartments and 30 houses)
Client/Owner/Developer: Vanke Property (Hong Kong) Company Litd
Architecture Firm: Ronald Lu & Partners (Hong Kong) Ltd
Principal Architect: Kenneth Wong
Interior Design Firm: FDAT Architects
Principal Designer: Francis Goh
Civil & Structural Engineer: C M Wong & Associates Ltd
Mechanical & Electrical Engineer: Aurecon Hong Kong Ltd
Quantity Surveyor: Arcadis Hong Kong Ltd
Lighting Consultant: Spectrum Design & Associates (Asia)
Landscape Architect: Prapan Napawongdee, Shma Company Ltd
Green Building Consultant: Aurecon Hong Kong Ltd
Main Contractor: China Overseas Building Construction Ltd
Interior Fit-Out Contractor: Sundart Timber Products Company Ltd
Images: Vanke Property (Hong Kong) Company Ltd

cplus-ad3